IBM Verbal Ability paper 2014

Posted on :01-02-2016

Q1. What does vector processing do?

Q2. What is the use of software configuration management?

Q3. What command is used to append two files using who that is listed by ls

Q4. If there is a problem in a network during transmission which is used to detect that?

a. Protocol analyzer,
b. SNMP…

Q5. In C, x-=y+1 how will u represent it..

a. x=x+y+1, 
b.-x-y-1, c.-x+y+1…

Q6. What does Trigger do?

Q7. In which topology we use less amount of cables.
ring, bus, star, mesh….

Q8. Which sorting techniques is best for already sorted array…?.

ANS: Bubble sort

Q9. Which is said to be a real time system.?

1. Credit card system
2. Online flight reservation system
3. Bridge control system…not sure

Q10. Decimal to octal conversion problem? 

ANS: A

Q11.  A person having a/c number, a/c name, bank name, a/c type.. which is the primary among the above?

Q12. Why data integrity is used?

Q13. If a primary key is an attribute of another one table means……..

1. candidate key
2. foreign key
3. seconds

Q14. int (*a)[4]. Explain this expression

Q15. Difference between 0123 and 123 in c

ANS: 40

Q16. In c r+ is used for

1. read only
2. writing only
3. both 1 and 2

Q17. Parity bit for what?

Q18. YWCC is what in options they had specified for compiler..

Aptitude :

Q1. Which 3 consecutive prime numbers gives the total

ANS: 49 (13,17,19)

Q2. Rational numbers between 1 and 5

1. 3
2. 2
3. 0

Q3. If boat travels in 10km / hr in still water. it travels 14 kmhr in upstream and 26km / hr downstream What is speed of stream?

Q4. A cube of 3 unit has 6 surface is painted.If u cut the cube of 1 unit each how many cubes remain unpainted on all sides.

ANS: 1

Q5. A person sold an article at Rs.141 at 6% loss,to gain a profit of 10% at what price the article should be sold.

ANS: 165

Q6. If person 20 min at 12 kmph. then how many Kmph in 15 minutes

ANS:16

Q7. Three person shared bullets equally. 4 were shot total no of bullets remaining is equal to the no of bullets initially divided

ANS: 18

Q8. 1st day of the year 1999 is sunday and what will be last day of the same year

ANS: Sunday

Q9. 4 thieves enter a bakery and stoled bread one after the other.Each one took half of the total number of breads + half a loaf. If 3 breads were remaining what is the total number of breads.

Q10. If a ball is dropped from 8ft and it bounces half the height each time. Then the total distance travelled

ANS: 24

Q11. 6 squares of equal size are placed side by side to form a rectangle whose perimeter is 182. Find the perimeter of the single square.

ANS: 52

Q12. The average age of students in a class is 16.when a teacher of age 40 is added , the average becomes 17. What is the total number of students?

ANS: 23

Q13. In 1930 a mans age is the last 2 digit of the year interchanged in which he born and his granpas age also like the same.

Q14. 10 pow 10 pow 10 if one takes 1 sec to write a single digit then how long will it take to write the above expression.

Q15. 2 trains coming in opposite directions in 12 km/hr distance between the trains is 24 km. an insect starts at the same time when the train starts at a speed of 18km/hr. How many km the insect might have travelled before it got crashed between the 2 trains.

Q16. Less than 30 of them are there. Among those 1/3rd know french 1/4th knows english, 1/2 knows german, then 1/8 of them donnt know any of the languages. Then find out how many are there totally.

Q17. What is the probability that 2 of them selected randomly have got the same month of birth?