IBM Arithmetic & Verbal Paper

Posted on :01-02-2016
Aptitude

Q1. Like 3 consecutive prime adds to some no what is that 

ANS: both 49 and 59.


Q2. One person travelled 4 laps with the speed of 10, 20,40 ( or 30) and 60 kmph and what is the average speed.

ANS: 20 


Q3. Like one student takes 20 mins if he go with speed 15kmph and at what speed he should go to reach in 15 mins (nos are not same) 

ANS: 16kmph


Q4. There are 2 type of people group yes who always says yes ( they never say no) if they are not sure about they will remain sailent. and other group name no where the group of people always say no if they are not sure they will remain silent. thats it now questions are

1. What will be the answer if i ask are u belong to group yes options are: they remain silent ,say yes,
say no, either yes or no, cant be determined
2. Same question but if i ask are u belong to group no answers for both above quetions are not (not determined)
3. What will the other person say if ask are u belong to group yes and etc here were 5 questions first 4 u can do it last one little bit tough. spend some time on this u can do it.
4. Like from height of 8 mts on ball fell down and each time it bounces half the distance back. so what will be the distance travelled 

ANS: 24 like 8+4+4+2+2+1+1+0.5+0.5+ and etc .. answer is not 20


Q5. Like 6 cubes are arranged adjacently and given the perimeter and asked to find the perimeter of one cube.

ANS: if x is the total perimeter then (x/14)*4 leads to the answer. but check it once u will be having plenty of time.
answer is 52 (13*4)


Q6. Some data is given like this 10 kmph in still water ship took some x mins and downstream some y mins in same time what is the stream value …. (q is not exact) 

ANS: 3 (not sure)


Q7. Some average problem like 16 students average weight and teacher joins them ….
 
ANS: 23  do this (16x+40)/(x+1) will give the value.


Q8. Some problem on square like to increase area by 69% by what percent side should be increased

ANS: square root of 169 i.e 13 ( not sure)


Q9. No of rational nos b/w 0 and 5 

ANS: infinite


Q10. First day of 1999 is sunday what day is the last day 

ANS: Monday


Q11.Bullets problem some x no of bullets are shared by 3 people equally . and each fired 4 bullets then the sum of remaining bullets is equal to initially division value 

ANS: 18 


Q12. Bread problem, one come and eat half no of breads and something… 

ANS: 63


Q13. Like A can do in 6 day and B can do in 8 and C can do in 12 days but b left after working for 6 days for how many no of day A and C should work
 
ANS: 11


Q14. I give a jcl code with Programmer name: smith Jobname:ABC Jobclass=c Message class = a All messages are to be displaced code it in a JCL.

A) //ABC,smith,class=c,message class=a,message level=(2,1)
B) //ABC,smith,class=c,message class=a,message level =(!,1)
C) //ABC,smith,class=c,message class=a,message level=(0,1)
D) none of these.

Q15. For a cobol program Move 5 to work-sd. A statement which says that the value of work-st is 0. perform Para1.
……………Para1.
Add 3 to work-sd
Add 2 to work-st
If work-st <11 go to main-para.
………………
go to para1.

What would be the value of work-sd?

a) 15
b) 18
c) 10
d) none


Q16. Given 2 tables T1 and T2. T1 T2

A. 1
B. 2
C. 3


You make a query SELECT * FROM T1,T2.
What is the no: of rows that are fetched from this query?

a) 4
b) 5
c) 6
d) 9


Q17. Who is the data base manager of db 2?

a) buffer register
b) runtime supervisor
c) DBRM
d) None


Q18. You have a file with DISP=SHR, when u open the file in output mode

a) the records get appended
b) the records gets overwritten
c) the job abbends
d) none of these


Q19. To exclude some records while sorting which parameter do we use?

a) OMIT

b) EXCLUDE

Q20. You have a dataset TIME.WORK.OCT88, u want to concatenate other datasets likeTIME.WORK .JUL88,TIME.WORK.APR88, TIME.WORK.MAY88. how do u do that?

a)//DDname DD DSN = TIME.WORK.OCT88, DISP = SHR

DD DSN = TIME.WORK.JUL88, DISP = SHR
DD DSN = TIME.WORK.APR88, DISP = SHR
DD DSN = TIME.WORK.MAY88, DISP = SHR

b)//DDname DD DSN = TIME.WORK.JUL88, DISP = SHR

DD DSN = TIME.WORK.OCT88, DISP = SHR
DD DSN = TIME.WORK.APR88, DISP = SHR
DD DSN = TIME.WORK.MAY88, DISP = SHR

c)//DDname DD DSN = TIME.WORK.APR88, DISP = SHR

DD DSN = TIME.WORK.JUL88, DISP = SHR
DD DSN = TIME.WORK.MAY88, DISP = SHR
DD DSN = TIME.WORK.OCT88, DISP = SHR

e) none of these

Q21. When db2 entries are made while working in cics, the enteries should be made in

a) TCT
b) PCT
c) DCT
d) RCT


Q22. Find the odd one out

a) KSDS
b) RRDS
c) LDS
d) PDS


Q23. Full form of VTOC


Q24. Question based on SKIP and COUNT parameter


Technical

Q1. What is vector processing

Q2. What is data integrity 

ANS: option a ( like the range of values is defined by data integrity)


Q3. Which topology takes minimum wiring options: star,bus,ring and complete etc

ANS: find it from network text book ( may be bus or ring)


Q4. Best sorting if elements are already sorted 

ANS: insertion sort(sure)


Q5. Software configuration management —-

ANS: option a ( but check it from SE text book there are only 2 confusing answers)


Q6. In network the packers are flowing unnecessarily what is the way to control it and …. options: SNMP


Q7. Some octal no to decimal conversion for given octal no the last digit was 7

ANS: the option a (the decimal last digit was 1)


Q8. x-=y+1 is equivalant to 


ANS: x=x-y-1 (sure) because it is interpreted as x=x-(y+1)


Q9. In a student form what is the relationship b/w student and course

ANS: actually it is many to one but they specified in a student form so think and write.


Q10. Which is correct to append the output of ls and who to some file x. ans:(who;ls)>>x (check it)


Q11. What is trigger in DBMS (know what it will do)


Q12. What happens when we open a file in r+ mode like whether file will be created if it s not there can we write to file 


Q13. What is ROM ans: it contains boot up program and it is not accessible that was one answer and another option was it is non volatile (choose one among these 2)


Q14. What is int (*a)[4]

ANS: pointer to an array of 4 integer 


Q15. Primary key of another table is present and so on……….

ANS: foreign key


Q16. What is the difference b/w 0123 and 123 in c?

ANS: 40(sure)


Q17. Which among the devices is spooled device?


Q18. If u get error in adapter which device will u use?

ANS: contact electronics student. one of the option was volt meter.